محققان توصیه كردند
راهكاری برای دفع اضطراب كودكان
اضطراب، یكی از بدترین وضعیت هایی است كه امكان دارد كودكان به آن گرفتار شده و از حالت نرمال زندگی بیرون بروند و به دنبال آن، در تحصیل خود هم با بن بست هایی مواجه شوند. محققان كشور برای غلبه بر این حس نامطلوب، یك بازی قدیمی و نشاط آور را سفارش می كنند.
به گزارش وبلاگ آفتاب به نقل از ایسنا، دوران کودکی یکی از مهم ترین مراحل زندگی است که در آن شخصیت فرد پایه ریزی شده و شکل می گیرد. خانواده نخستین کانونی است که کودکان از آن نگرش های مثبت، اخلاق، روش های ارتباط، مهارت های حل مساله و عملکرد بهینه تحصیلی را فرامی گیرند.
پژوهش ها در مورد اختلالات رفتاری کودکان نشان می دهند که بیشتر بزرگسالان با شخصیت ضد اجتماعی، تاریخچه ای طولانی از مشکلات رفتاری را در دوران کودکی داشته اند. اضطراب، یکی از رایج ترین اختلال های روانی کودکان و نوجوانان و یکی از مهم ترین علل سازش نایافتگی آنها به حساب می آید.
نشانه های تشخیصی اضطراب امکان دارد در کودکان با علامت های هیجانی و رفتاری بروز کند. ازاین رو این نشانه ها باید شناسایی شوند تا در صورت بروز آنها، تشخیص بموقع و اقدام فوری صورت گیرد. نشانه های اضطراب عبارت اند از: خشم و پرخاشگری، خلق تحریک پذیر، رفتارهای تخریب گرایانه، آشفتگی در توجه، تمرکز و حافظه، عدم توانایی در مهار فعالیتهای حرکتی و اختلال در ارتباط. این اختلال در نیمی از کودکان، هشت سال یا بیشتر ادامه می یابد و دخترها تقریباً دو برابر پسرها، نشانه های اضطراب را نشان می دهند و این تفاوت تا شش سالگی وجود دارد.
برای رفع این مشکل، گونه های گوناگونی از مداخلات درمانی مورد توجه بوده اند. ولی یکی از محققان کشور در این رابطه، از یک بازی قدیمی که تقریباً هر بچه ای به آن علاقه دارد، نام برده است: شن بازی.
سعیده خجسته، پژوهشگر گروه علوم تربیتی دانشگاه پیام نور تهران در پژوهش خود، نقش شن بازی را در کنترل اضطراب و انگیزه پیشرفت دانش آموزان ابتدایی مورد بررسی قرار داده است.
در این مطالعه کاربردی، 50 تن از دانش آموزان پایه سوم ابتدایی شهر کرمان مشارکت داشته اند که برای جمع آوری اطلاعات پژوهشی مورد نیاز از آنها، از مقیاس های استاندارد «اضطراب» و «انگیزه پیشرفت» استفاده شده است.
نتایج این پژوهش نشان داده است که پرداختن به فعالیت شن بازی توسط دانش آموزان فوق، نه تنها سبب کاهش اضطراب آنها شده، بلکه انگیزه پیشرفت تحصیلی را هم در آنان ارتقا داده است.
به گفته خجسته، «کودکان از راه شن بازی می توانند رفتارهای مناسب تر و اجتماعی تری را ابراز کنند و از آن بعنوان معبری برای تخلیه احساسات و کاهش رفتارهای مضطرب خود، استفاده کنند».
این محقق می افزاید: «همچنین شن بازی درمانی سبب می شود دانش آموزانی که انگیزه و علاقه ای نسبت به یادگیری دروس ندارند، فرصت های آموزشی و یادگیری جدیدی را به دست آورند که همین مبحث باعث افزایش انگیزه پیشرفت در آنها می شود».
خجسته در تبیین کلی یافته های این پژوهش اظهار کرده است: بزرگ ترین فایده شن بازی درمانی، در کیفیت غیرکلامی آن نهفته است. شن بازی، به سطح پیش کلامی خودآگاه نفوذ می کند که از راه حواس تقویت می شود. درواقع یکی از علل جذابیت شن بازی در کودکان این است که به هیچ گونه مهارت خاصی از جانب کودک، نیاز ندارد».
بر اساس یافته های این پژوهش که در فصل نامه «سلامت روان کودک» انتشار یافته اند، دانش آموزانی که انگیزه پایینی داشته و علاقه چندانی به مباحث درسی و یادگیری ندارند، زمانی که به دور از هر دغدغه ای، مشغول بازی های گروهی هستند و لحظاتی که مسائل ریاضی و ضرب و تقسیم را بر روی شن ها می نویسند، حتی اگر در حل مسائل ریاضی خطا کنند، می توانند به راحتی و بدون هرگونه اضطرابی، پاسخ های اشتباه را پاک کرده و پاسخ صحیح را جایگزین کنند.
همه این موارد جالب توجه، کمک می کنند که کودک مضطرب و بی علاقه به تحصیل، حالت نامطلوب خویش را تحت کنترل درآورده و در تحصیل خود هم گام های مؤثرتری بردارد.
منبع: وبلاگ آفتاب
itemprop="bestRating">5
2172
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب