مشاور وزیر بهداشت و مدیركل حوزه وزارتی:
خطای انسانی تا ۸۰ درصد در بروز تصادفات نقش دارد
به گزارش وبلاگ آفتاب، مشاور وزیر بهداشت و مدیرکل حوزه وزارتی ضمن اشاره به تأثیر ۷۰ تا ۸۰ درصدی خطای انسانی در بروز تصادفات رانندگی در سطح دنیا، اظهار داشت: در کشور ما به علت مشکلات جاده ها و خودرو ها، احتمال درصد این عوامل بیشتر از متوسط دنیا یعنی ۲۰ تا ۳۰ درصد است؛ اما بخش عمده ای از تصادفات به علت خطای انسانی است.
به گزارش وبلاگ آفتاب به نقل از ایسنا، دکتر خسرو صادق نیت با تکیه بر لزوم توجه و همراهی مردم و مسؤلان به کاهش تصادفات و صدمه های ناشی از آن، عنوان کرد: در طول سال های گذشته روندی که بیشتر از ۱۰ سال کاهشی بود، متاسفانه رو به افزایش رفته و سال قبل در تصادفات بیشتر از ۲۰ هزار نفر قربانی و بیشتر از ۸۰۰ هزار نفر مصدوم و گرفتار نقص عضو و معلولیت شدند.
وی آمارهای تلفات و مصدومیت های تصادفات در کشور را بسیار بالا و خطرناک دانست و اظهار داشت: در این حوادث نه تنها فرد بلکه خانواده و فامیل گرفتار عوارض و مشکلات مختلف می شوند؛ البته کل جامعه از این حوادث متاثر هستند چون بخش عظیمی از جوانان، کودکان و نوجوانان را در حوادث رانندگی از دست می دهیم.
تصادفات از مهم ترین موانع توسعه کشور
مشاور وزیر بهداشت از تصادفات بعنوان یکی از مهم ترین موانع توسعه کشور یاد کرد و اظهار داشت: تصادفات بشکل مستقیم و غیرمستقیم به کشور آسیب وارد می نماید. برآوردها نشان داده است هزینه هایی که تصادفات به کشور تحمیل می کند از کل هزینه های وزارت بهداشت برای سلامت مردم، بیشتر است.
صادق نیت با اشاره به اینکه کار در زمینه کاهش تصادفات و صدمه های ناشی از آن صرفاً محدود به وزارت بهداشت نیست، اضافه کرد: همه دستگاه ها می توانند در این حوزه نقش آفرینی کنند. وزارت بهداشت دو مسیر را در تصادفات دنبال می کند؛ یکی عرضه خدمات درمانی و فوریت های پزشکی به مصدومان تصادفات با ظرفیت اورژانس و مراکز درمانی و دیگری آگاهی رسانی به مردم برای جلوگیری از بروز تصادفات.
وی تصریح کرد: عرضه خدمات درمانی و فوریت های پزشکی در تصادفات برای مردم، کاملا مجانی است و به دنبال ارتقاء کمی و کیفی این خدمات هستیم.
همه دستگاه ها در پویش نه به تصادف نقش آفرینی کنند
مشاور وزیر بهداشت و مدیرکل حوزه وزارتی از معاینات تخصصی و سالیانه رانندگان حرفه ای و اطلاع رسانی در مورد دلایل و ابعاد تصادفات مردم بعنوان بخشی از اقدامات وزارت بهداشت یاد کرد و اظهار داشت: یکی از اقدامات آگاهی بخش ما، پویش نه به تصادف! است اما وزارت بهداشت یکی از دستگاههای اجرایی می باشد و همه ارگان ها بخصوص پلیس راهور، وزارت راه، صدا و سیما، رسانه ها، خودروسازان، وزارت صمت و آموزش و پرورش می توانند در این حوزه و ارتقاء فرهنگ رانندگی، موثر باشند.
صادق نیت ضمن اشاره به اجرای طرح سلامت نوروزی همزمان با افزایش مسافرت ها و آمادگی اورژانس برای عرضه خدمات به مصدومان احتمالی، خاطرنشان کرد: مراکز درمانی در روزهای تعطیلات نوروز فعال می باشند و زمانیکه مردم درحال استراحت، تفریح و مسافرت اند، نیروهای بهداشتی و درمانی فعالیت شبانه روزی دارند.
توسعه زیرساخت ها و خدمات اورژانس در سالهای اخیر
وی از تقویت و توسعه اورژانس در طول سالهای اخیر اطلاع داد و اظهار داشت: خوشبختانه اورژانس هوایی در کشور توسعه بسیار خوبی یافته و در مناطقی که دسترسی آسانی به وسایل نقلیه وجود ندارد، بالگردهای اورژانس مأموریت های مهمی انجام می دهند و در کنار آمبولانس های اورژانس تلاش می شود که انتقال بیماران و مصدومان در کوتاه ترین زمان صورت گیرد. هم اکنون در هر تصادف، زمان اطلاع از حادثه تا رسیدن آمبولانس یکی از شاخصهای ارزیابی است که به حداقل زمان کاسته شده مگر مناطق صعب العبور که امکان دارد این زمان بیشتر از ۱۰ دقیقه به طول بیانجامد.
مشاور وزیر بهداشت خاطرنشان کرد: هدف اصلی ما جلوگیری از حوادث و تصادفات است که احتیاجی به خدمات فوریت های پزشکی و درمانی نباشد که می تواند به حفظ سلامت مردم و هزینه کرد منابع در حوزه بهداشت و پیشگیری، کمک نماید.
صادق نیت وضعیت کشورمان در حوزه تصادفات و صدمه های ناشی از آنرا در مقایسه با سایر کشورها، نامطلوب دانست و اظهار داشت: در کشور ترکیه باوجود تعداد جمعیت و خودرو حدوداً یکسان با ایران اما مرگ و میر تصادفات به مراتب از کشور ما کمتر است. در مقایسه با کشور مصر که از نظر اقتصادی و جمعیتی حدودا مشابه هستیم، قربانیان تصادفات از ما کمتر است ازاین رو باید بیشتر کار نماییم.
وی افزود: در بازه زمانی ۱۰ ساله بین سالهای ۸۵ تا ۹۵ اقدامات مهمی در کاهش تصادفات در کشورمان انجام شد و بیشتر از ۱۰ سال، روند تصادفات و مرگ و میرهای آن، کاهشی بود و از ۲۷ هزار مرگ در سال به کمتر از ۱۷ هزار مورد رسیدیم ازاین رو اقدام و فعالیت در این عرصه می تواند اثرات ارزشمندی داشته باشد.
از تجارب گذشته و سایر کشورها می توانیم استفاده کنیم
مشاور وزیر بهداشت به اقدامات انجام شده برای کاهش تصادفات و مرگ و میرهای ناشی از آن در این بازه زمانی اشاره و تصریح کرد: توجه بیشتر پلیس به قوانین، برخورد با رانندگان خاطی، استفاده از کمربند، اصلاح نقاط حادثه خیز خیابان ها و جاده ها، توجه بیشتر به ایمنی وسایل نقلیه، آغاز و گسترش معاینات رانندگی حرفه ای، نصب دوربین های کنترل سرعت، آموزش های فرهنگسازی از جانب رسانه ها بخصوص پویانمایی و استفاده از ظرفیت دانش آموزان بعنوان همیار پلیس از اقداماتی بود که انجام شد و اثرگذار بود.
صادق نیت با تکیه بر ضرورت استفاده از تجارب موفق کشورهای مختلف برای کاهش تصادفات و مرگ و میرهای آن، اظهار داشت: در بعضی کشورها حتی تلفات تصادفات از اعداد سه رقمی به دو رقمی کاسته شده و به دنبال رسیدن به عدد صفر در تصادفات جاده ای هستند؛ ازاین رو می توانیم از الگوهای موفق سایر کشورها هم بهره مند شویم.
ضرورت همراهی مردم و ارگان ها در کاهش تصادفات و تلفات حوادث رانندگی
بنابر اعلام وزارت بهداشت، وی همراهی مردم و ارگان ها را در کاهش تصادفات و تلفات حوادث رانندگی ضروری دانست و اظهار داشت: در پویش نه به تصادف! می تواند وفاق ملی به معنای واقعی شکل بگیرد؛ چونکه همه به این موضوع، توجه ویژه دارند و هر فردی با هر نوع نگاه و نگاهی بر روی کاهش تصادفات و مرگ و میرهای ناشی از آن، توافق نظر دارند؛ ازاین رو امیدواریم با کمک همه بتوانیم تعداد فوتی ها و مصدومیت های تصادفات را کاهش دهیم.
itemprop="bestRating">5
142
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب