وبلاگ آفتاب
فناوری هایی كه می توانند زباله ها را كاهش دهند

بازیافت زباله با هوش مصنوعی!

بازیافت زباله با هوش مصنوعی!

وبلاگ آفتاب: با افزایش نگرانی ها در مورد مشکل فزاینده زباله در جهان، افراد بیشتری مشتاق راهکارهای فناورانه برای به حداقل رساندن زباله هایی هستند که به محل دفن زباله می روند.


به گزارش وبلاگ آفتاب به نقل از ایسنا، با افزایش جمعیت در سراسر جهان، تولید زباله بطور غیرقابل کنترل درحال افزایش است. شهرداری ها، مدیریت چنین زباله هایی را برای جداسازی، بازیافت، تبدیل و سایر موارد، چالش برانگیز می دانند.
با ایجاد سالانه ۱.۳ میلیارد تن ضایعات غذایی، جای تعجب نیست که مردم بر توسعه و دستیابی به تکنولوژیهای جدید برای کاهش زباله تمرکز کنند. کاهش ضایعات برای محیط زیست ضرورت دارد. این ضرورت نه فقط به سبب فضای فیزیکی است که محل دفن زباله اشغال می کند، بلکه به سبب انتشار مقادیر زیادی متان است که از زباله ها ناشی می شود.
تا سال ۲۰۵۰، تولید زباله جامد شهری در سطح جهان تقریباً ۷۰ درصد افزایش خواهد یافت و به ۳.۴ میلیارد تن خواهد رسید.
آمار واقعی نشان می دهند که تا سال ۲۰۵۰، تولید زباله جامد شهری در سطح جهان تقریباً ۷۰ درصد افزایش خواهد یافت و به ۳.۴ میلیارد تن خواهد رسید. عوامل گوناگونی مانند شهرنشینی، رشد جمعیت، رشد اقتصادی و عادات خرید مصرف کننده، مسئول این افزایش مداوم هستند.
برای کاهش فشار وارد شده بر محیط زیست و خدمات جمع آوری زباله، جوامع سراسر جهان به فناوری ها و روش های هوشمند مدیریت زباله روی آورده اند.
مدیریت هوشمند زباله، به هر سیستمی اطلاق می شود که از فناوری برای افزایش کارآیی و مقرون به صرفه بودن جمع آوری زباله و سازگاری آن با محیط زیست استفاده می نماید. بیشتر این سیستم ها به «اینترنت اشیا»(IoT) مجهز هستند. آنها داده ها را بلافاصله جمع آوری و ردیابی می کنند تا جمع آوری زباله ها بهبود یابد.
بر اساس گزارش «آژانس صیانت از محیط زیست»(EPA)، تقریباً ۷۵ درصد از جریان زباله در آمریکا قابل بازیافت است اما در حقیقت، فقط حدود ۳۰ درصد از این ضایعات بازیافت می شوند. با در نظر گرفتن این مساله که انسان ها سالانه بیش از دو میلیارد تن زباله تولید می کنند، زباله های غیرضروری زیادی وجود دارند که به محل دفن زباله و آب راه های جهان می روند.
تقریباً ۷۵ درصد از جریان زباله در آمریکا قابل بازیافت است اما در حقیقت، فقط حدود ۳۰ درصد از این ضایعات بازیافت می شوند.
مشکل زباله های جهان به این زودی ها از بین نمی رود و سیستم های سنتی مدیریت زباله برای مقابله با زباله های اضافی تولیدشده توسط جمعیت رو به رشد، مجهز نیستند. برای مساعدت با پر کردن این شکاف، جوامع باید از فناوری های هوشمند مدیریت زباله بهره گیرند که کارآیی را افزایش و هزینه های جمع آوری را کم می کنند و زباله های بیشتری را از محل دفن زباله دور می کنند.
اگر به استفاده از فناوری برای کاهش ضایعات علاقه دارید، این گزارش شما را با چند راهکار نوآورانه آشنا می کند که می توانند روش کاهش زباله را دگرگون سازند. این گزارش، بطور ویژه به پرسش های زیر خواهد پرداخت.
چطور میتوان از فناوری برای کاهش زباله استفاده کرد؟ بهترین فناوری هایی که می توانند به کاهش زباله کمک کنند، کدام هستند؟ نوآوری های انجام شده در فناوری های کاهش زباله می توانند امکان نظارت، پیشگیری و مدیریت بهتر زباله ها را فراهم آورند. این نوآوری ها شامل وسایلی هستند که بطور پایدار با زباله ها برخورد می کنند، اپلیکیشن های مخصوص تلفن های همراه هوشمند که به ردیابی زباله ها و توسعه عادت های سازگار با محیط زیست می پردازند و حسگرهایی که آنچه داریم و آنچه تولید می نماییم، مورد بررسی قرار می دهند.
درک روش های مدیریت زباله که در دسترس قرار دارند، اولین گام برای کاهش زباله است. شرکت های مدیریت زباله، راه های نوآورانه ای را برای ساده و کارآمد کردن پروسه مدیریت زباله ارائه می کنند؛ از کمپوست کننده های رومیزی گرفته تا سطل های زباله خودکار. تنها کاری که باید انجام دهید، این است که برخی از این فنآوری ها را در خانه خود بگنجانید.
چنین سیستم هایی بطور کلی به اینترنت اشیا، هوش مصنوعی و فناوری های متداول برای بهینه سازی جمع آوری زباله مجهز هستند و نوآوری های آینده را تشویق می کنند.
امروزه با افزایش آگاهی در مورد تفکیک، بازیافت و مدیریت خودکار زباله ممکنست برندهای بیشتری را پیدا نماییم که تازه ترین فناوری ها را برای مقابله با آلودگی محیط زیست و مشکلات ناشی از زباله ارائه می دهند.

سطل زباله هوشمند
سطل های هوشمند زباله، یک سیستم مدیریت هوشمند زباله هستند. سنسورهای بی سیم اولتراسونیک در این سطل ها تعبیه شده اند که میزان پر بودن سطل را تشخیص می دهند و سپس با کمک اینترنت اشیا، داده ها را به یک پلت فرم نظارت و تحلیل مبتنی بر فضای ابری می فرستند. بر طبق این داده ها، خدمات جمع آوری زباله را می توان بهینه سازی کرد.
در سطل های هوشمند، یک متراکم کننده زباله مبتنی بر انرژی خورشیدی نیز به کار می رود که از پیش تنظیم می شود و سطل را قادر می سازد تا مقدار زیادی زباله را در خود نگه دارد و از بیرون ریختن آنها پیشگیری کند. سنسورهای ایمنی هوشمندی که در سطل ها تعبیه شده اند، در صورت تشخیص دادن آتش سوزی، به ایستگاه نظارت هشدار می دهند و بطور خودکار خاموش کردن آتش را شروع می کنند.
سنسورهای ایمنی هوشمندی که در سطل ها تعبیه شده اند، در صورت تشخیص دادن آتش سوزی، به ایستگاه نظارت هشدار می دهند و بطور خودکار خاموش کردن آتش را شروع می کنند. سطل های زباله هوشمند می توانند به ردیابی و تفکیک خودکار مواد بازیافتی کمک کنند. بدیهی است که مردم هنگام دفع زباله های خود، به خودشان زحمت نمی دهند. بنابراین، شرکتها برای صرفه جویی در تلاش و نیروی کار، روی تفکیک و بازیافت زباله ها کار می کنند.
به عنوان مثال، یک شرکت لهستانی موسوم به «بین-ای»(Bin-e)، یک سطل زباله هوشمند ابداع کرده است که یک فناوری مبتنی بر هوش مصنوعی به نام شناسایی اشیا را به کار می برد تا از تفکیک دستی مواد قابل بازیافت در بخش های جداگانه پیشگیری کند. بعد از آن، سطل به فشرده سازی زباله ها می پردازد و ظرفیت پر کردن سطل را بررسی می کند.



کیوسک های بازیافت
در میان انواع مختلف زباله هایی که می توان در سطل زباله پیدا کرد، تجهیزات الکترونیکی را نیز خواهید یافت. این نوع زباله ها، به زباله های الکترونیکی معروف هستند. سموم انتشار یافته از زباله های الکترونیکی می توانند هم به انسان و هم به محیط زیست لطمه برسانند. بنابراین، آنها باید به خوبی بازیافت شوند تا از این اثرات جلوگیری به عمل آید.
خبر خوش این است که می توان از فناوری برای ساخت کیوسک های الکترونیکی زباله بهره برد که از برنامه های کاربردی هوشمند، برای ارزیابی و تعیین وضعیت دستگاه های الکترونیکی استفاده می نمایند. تجهیزات الکترونیکی که در وضعیت بدی هستند و هم اکنون به صاحبان خود یا به محیط زیست لطمه می رسانند، با کمک این کیوسک ها می توانند به درستی دفع شوند.
کیوسک های جمع آوری زباله که در مناطق مختلف تعبیه شده اند، به مردم کمک می کنند تا بتوانند دفع زباله های خودرا به درستی انجام دهند و در مقابل، پول نقد دریافت نمایند.


«اکو ای تی ام»(ecoATM)، یک نام تجاری بازیافت هوشمند است که با توسعه کیوسک های الکترونیکی بازیافت زباله اهتمام دارد مدیریت زباله را افزایش دهد. چنین ماشین هایی به مردم امکان می دهند که وسایل الکترونیکی خودرا با پول نقد در محل تعویض کنند. آنها برای دستگاه های شکسته یا از بین رفته پول نقد ارائه نمی دهند، بلکه فقط تبلت، تلفن و پخش کننده MP۳ را در هر شرایطی می پذیرند و بازیافت مناسب را تضمین می کنند.



حسگرهای سطح زباله
خانه ها و مشاغل در سراسر جهان برای دفع زباله های خود، به خدمات جمع آوری زباله متکی هستند. خدمات هفتگی چندین دهه است که وجود دارند اما همیشه کارآمدترین گزینه نیستند.
برای کمک کردن به کاهش رفت و آمدهای غیرضروری به محل های دفن زباله، شرکتها و جوامع می توانند سنسورهای سطح زباله را در سطل های زباله با هر اندازه ای نصب کنند. این حسگرها، داده ها را جمع آوری و ذخیره می کنند و به خدمات جمع آوری زباله امکان می دهند تا پیش بینی کنند که سطل ها هر چند وقت یک دفعه باید تخلیه شوند. این کار می تواند به جلوگیری از پر شدن سطل های زباله عمومی و کاهش آلودگی محیط اطراف کمک نماید.

ربات های هوشمند بازیافت
مراکز بازیافت در به حداقل رساندن زباله هایی که سالانه به آب راه ها و محل دفن زباله راهی می شوند، کمک می کنند اما زمانی که چنین مراکزی نتوانند نیازهای نیروی کار را برآورده کنند، ربات های بازیافت مبتنی بر هوش مصنوعی، به عنوان یک ناجی ظاهر می شوند.
تفکیک زباله خطرناکست. کارگران ممکنست در معرض مواد شیمیایی مضر، خطرات تنفسی یا مواد بیولوژیکی قرار بگیرند که به اشتباه دور ریخته شده اند. آنها ممکنست در اثر عملکرد نادرست ماشین آلات یا در اثر تفکیک مکرر لطمه ببینند. با گذاشتن مسئولیت تفکیک زباله بر دوش ماشین ها می توانیم از کارگران برای نقش های دیگری در صنعت بازیافت استفاده نمائیم.


به عنوان مثال، یک استارت آپ مستقر در دنور به نام «ای ام پی رباتیکس»(AMP Robotics)، سیستم های رباتیکی را طراحی نموده است که مواد بازیافتی را تفکیک می کند. این ربات به دولت ها، مشاغل و سازمان های غیردولتی کمک می نماید تا به نرخ مورد نظر بازیافت دست یابند. ربات های مبتنی بر هوش مصنوعی این شرکت می توانند خلوص و قوام مواد را بالا برند و میزان بازیافت را دو برابر کنند. این ربات ها، پلاستیک های بازیافتی با کیفیت تری را تولید می کنند تا اهداف بازیافت برآورده شوند.
فناوری می تواند دقت کنترل کیفیت را با هزینه کمتر در مقایسه با تفکیک دستی بهبود ببخشدربات های بازیافت، مزایای بسیاری دارند که تعدادی از آنها به شرح زیر هستند.
کاهش هزینه عملیاتی. استخدام، حفظ و برآوردن هزینه های کارکنان اغلب بزرگترین چالش یک شرکت بشمار می رود و بخش قابل توجهی از هزینه های عملیاتی آنرا تشکیل می دهد. با بهره گیری از یک ربات جمع آوری زباله مبتنی بر هوش مصنوعی در کنار کارگران انسان، می توان هزینه عملیاتی را مدیریت کرد و در عوض، سودآوری را افزایش داد. افزایش کارآیی. فناوری بطور معمول می تواند سریع تر از انسان عمل کند و این در مورد رباتیک سازی دفع زباله نیز صدق می کند. ربات های بازیافت که می توانند حجم زیادی از زباله های مخلوط را در زمان کمی تحویل دهند، ثابت می کنند که خودکارسازی بازیافت چقدر می تواند کارآیی را افزایش دهد و خروجی ها را به حداکثر برساند. بازیافت مطلوب. فناوری می تواند دقت کنترل کیفیت را با هزینه کمتر در مقایسه با تفکیک دستی بهبود ببخشد. هنگامی که مواد توسط کامپیوتر مبتنی بر هوش مصنوعی شناسایی، انتخاب و تفکیک می شوند، دقت و قابلیت ردیابی مواد برای ربات تفکیک زباله بیشتر می شود. این کار، بیشتر خروجی ها را با ارزش فروش بالاتری ارائه می دهد. افزایش شفافیت و قابلیت ردیابی. امروزه مدیریت موثر زباله نیازمند شفافیت و قابلیت ردیابی کامل است که به مفهوم اجرای فرآیندهایی است که امکان نظارت و پیگیری نحوه و مکان پردازش مواد را فراهم می کنند. اقلام مورد نظر، بیش از ۱۰۰ بار برای اطمینان از درستی بازیافت تفکیک می شوند. برای به حداکثر رساندن قابلیت ردیابی در هر مرحله، داده ها در لحظه ارائه می شوند. بهبود برنامه ریزی. زمانی که به نیروی انسانی متکی هستید، همیشه تغییراتی وجود دارند که باید در نظر گرفته شوند؛ خصوصاً زمانی که کمبود نیروی کار، یافتن کارکنان دائمی را دشوار می کند. اگر راهکارهای انتخاب و تفکیک رباتیک وجود داشته باشند، می توان اطمینان یافت که منابع مورد نیاز همیشه با بهبود نرخ راندمان همراه خواهند بود.
تفکیک زباله با هوش مصنوعی
رخ دادن اشتباه در تفکیک زباله ممکنست به دفع نامناسب و از دست رفتن فرصت های بازیافت یا استفاده مجدد منجر شود. نظارت دستی امکان پذیر است اما گران و ناکارآمد خواهد بود. یک راهکار مبتنی بر هوش مصنوعی می تواند به حل کردن این مشکل کمک نماید. تفکیک زباله با هوش مصنوعی، به جداسازی مواد بر طبق گروه آنها کمک می نماید و روند بازیافت را سرعت می بخشد.
استفاده از هوش مصنوعی در بازیافت زباله، مزایای زیادی دارد. این کامپیوتر ها می توانند داده ها را سریع تر از انسان ها ذخیره و پردازش کنند. داده های ذخیره شده می توانند توسط مدیران استفاده شوند یا حتی برای بهبود خروجی در دسترس عموم قرار بگیرند. حتی خود ماشین ها نیز می توانند از اطلاعاتی که ذخیره می کنند، یاد بگیرند و تفکیک دقیق تر را امکان پذیر کنند. هوش مصنوعی، اتکای ما به تفکیک دستی را می کاهد.
تفکیک زباله با هوش مصنوعی، به جداسازی مواد بر طبق گروه آنها کمک می نماید و روند بازیافت را سرعت می بخشد. استفاده از هوش مصنوعی در صنعت بازیافت، یک گام مهم در راستای داشتن یک سیستم بازیافت کارآمدتر است. این کار به کاهش آلودگی، استفاده بهتر از محصولاتی که قبلا تولید شده اند و کاهش اثر زیست محیطی زباله ها کمک خواهدنمود.
به عنوان مثال، شرکت «هرا»(HERA) در ایتالیا، یکی از شرکت هایی است که برای کاهش لطمه های محیطی و به حداقل رساندن زباله ها تلاش می کند و با مدیریت هوشمند زباله اهتمام دارد شهرها را تمیزتر نگه دارد. هدف این شرکت، فیلمبرداری از زباله های ورودی برای خودکارسازی شناسایی، استفاده مجدد و بازیافت زباله با بهره گیری از هوش مصنوعی است. بنابراین، هرا از شرکت «آی بی ام»(IBM) برای تسهیل بخشیدن به توسعه یک راهکار مبتنی بر هوش مصنوعی بهره برد تا این فرایند، مقرون به صرفه و سریع باشد.
شرکت «زن رباتیکس»(ZenRobotics) مستقر در هلسینکی، ربات های تفکیک زباله را برای مواد سنگینی مانند ضایعات ساختمانی و مواد سبک وزن مانند زباله های خانگی ابداع می کند. استفاده از ماشین هایی که بصورت شبانه روزی کار می کنند، می تواند حجم زباله های تفکیک شده را افزایش دهد تا در زمان و هزینه صرفه جویی شود.



مدیریت خودکار زباله با کمک اپلیکیشن ها
شیوه های فعلی مدیریت زباله، بر استفاده از اوراق، تقویم، نرم افزارهای یکپارچه و سایر موارد ضروری نیاز دارند. این روش، گران و زمان بر است و به نیروی انسانی بیشتری نیاز دارد.
در ساختار مدیریت زباله، اپلیکیشن ها می توانند مهم ترین دستیاران یکپارچه سازی فناوری های مناسب و جدید برای غیرنظامیان، شرکت ها، مقامات و سایر ذینفعان بمنظور دستیابی به اهداف کاهش زباله، صیانت از محیط زیست، بازیافت و مواردی از این دست باشند.
اپلیکیشنی که شامل خاصیت های کامل مدیریت زباله است، می تواند به مدیریت بهتر زباله ها کمک نماید. چنین اپلیکیشن هایی، رسانه ای را برای دسترسی به جزییات محلی و سیاست های مدیریت زباله فراهم می کنند. این اپلیکیشن ها نه فقط برای کاربران، بلکه برای سازمان های مدیریت پسماند نیز سودمند هستند و آنها را قادر می سازند تا مدیریت زباله خودرا آسان تر کنند.
اپلیکیشن ها می توانند به سازمان دهی بهتر ذخیره سازی، تأیید ضایعات و نظارت در لحظه بر زباله در مناطق مختلف و همچنین، جمع آوری، جداسازی و استفاده از زباله برای تولید برق کمک کنند. یک اپلیکیشن تلفن همراه که از فناوری برای مدیریت زباله استفاده می نماید، می تواند پیشرفتی اساسی را در کل پروسه مدیریت زباله به همراه داشته باشد. این اپلیکیشن ها، چند خاصیت دارند که به سودمند بودن آنها کمک می کنند.
انباشت داده ها. یک اپلیکیشن مدیریت زباله می تواند به کاربران امکان دهد تا همه بدنه محلی را زیر نظر داشته باشند و داده های مربوط به زباله را جمع آوری کنند. کاهش نیاز به کاغذ. مدیریت جمع آوری زباله با بهره گیری از اپلیکیشن ها می تواند نیاز سیستم سنتی مدیریت زباله را به کاغذ کم کند. خودکارسازی وظایف مدیریت زباله. چنین اپلیکیشن هایی می توانند به سازمان دهی بهتر ذخیره سازی، تأیید ضایعات و نظارت در لحظه بر زباله در مناطق مختلف و همچنین، جمع آوری، جداسازی و استفاده از زباله برای تولید برق کمک کنند. یافتن زباله دان ها با بهره گیری از مکان یابی جغرافیایی. موقعیت جغرافیایی را می توان در اپلیکیشن های مدیریت زباله گنجاند تا به کاربران کمک کنند که یک زباله دان را در نزدیکی خود پیدا کنند و زباله های خانگی خودرا به آنجا ببرند. خدمات پشتیبانی. کاربران با بهره گیری از اپلیکیشن های مدیریت زباله می توانند شکایت های مربوط به تاخیر در جمع آوری زباله در مناطق اطراف خودرا گزارش دهند.
شهرهای هوشمند
شهرهای سراسر جهان درحال اجرای راهکارهای هوشمند مدیریت زباله ها برای مساعدت با صرفه جویی در هزینه و کاهش اثرات زیست محیطی آنها هستند. تعدادی از شهرها در کوشش برای تبدیل شدن به شهرهای هوشمند، نمونه های برجسته ای از فناوری های مذکور را در عمل ارائه می دهند.
سانفرانسیسکو هر ساله مسیر حدود ۸۰ درصد زباله های خودرا از محل های دفن زباله منحرف می کند و یکی از بالاترین نرخ های بازیافت را در آمریکا دارد. این شهر تا حدودی بوسیله مشارکت با یک شرکت جمع آوری زباله موسوم به «رکولوژی»(Recology) به این موفقیت دست یافته است. رکولوژی، مبلغ قابل توجهی را برای ارتقای امکانات خود سرمایه گذاری کرد و ناوگانی از ربات های تفکیک زباله را برای تفکیک سریع و دقیق مواد قابل بازیافت به کار گرفت.


این ربات ها مجموعه ای از وظایف را انجام می دهند؛ همچون جداسازی آلاینده ها، بازیافت مواد قابل بازیافت توسط تفکیک کننده های سنتی و تفکیک پلاستیک های سیاهی که تفکیک کننده های نوری نمی توانند آنها را شناسایی کنند. این کار نه فقط تضمین می نماید که بیشتر زباله های سانفرانسیسکو به درستی بازیافت می شوند، بلکه کیفیت و قابلیت فروش مواد بازیافت شده را نیز می افزاید.
شهر سونگدو در کره جنوبی، یکی از اولین شهرهایی بود که سیستم مدیریت زباله بدون کامیون را اجرا کرد. این شرکت با نصب سطل های متصل به مجموعه ای از لوله های پنوماتیک زیرزمینی که زباله ها را به یک مرکز پردازش زباله منتقل می کنند، به این موفقیت مهم دست یافت. در این مرکز پردازش، زباله ها بطور خودکار تفکیک، بازیافت، دفن یا سوزانده می شوند تا انرژی تولید کنند. این کار نه فقط انتشار کربن را کم کرد، بلکه به صرفه جویی در هزینه های شهر نیز کمک کرد. تا سال ۲۰۱۴، این سیستم تنها به هفت کارگر نیاز داشت.
آمستردام، یکی از هوشمندترین شهرهای جهان در ارتباط با محیط زیست است. پایتخت هلند به عنوان قسمتی از هدف خود برای کاهش انتشار دی اکسید کربن تا ۹۵ درصد تا سال ۲۰۵۰، تصمیم گرفت تا سیستم جمع آوری زباله های عمومی خودرا با فناوری هوشمند ارتقا دهد. این شهر در سال ۲۰۱۴، مکانیسم های مخصوص وزن کردن را به تعدادی از کامیون های جمع آوری خود افزود و سنسورهای سطح زباله را در سطل های زباله عمومی نصب کرد. سپس، از داده ها برای ایجاد برنامه های کارآمدتر و مقرون به صرفه تر جمع آوری زباله استفاده شد.
در سال ۲۰۲۰، پژوهشگران دانشگاه «ام آی تی»(MIT) و «موسسه ای ام اس»(AMS Institute)، از راه حل بالقوه ای برای پاکسازی انبوه زباله های آمستردام رونمایی کردند. طرح مفهومی آنها، نصب زباله دان های شناور در کانال هایی بود که قایق های خودران می توانند آنها را جمع آوری کنند و بازگردانند.


اگر می خواهید در نحوه دفع زباله ها در جهان تفاوتی را به وجود آورید، حسگرهایی را به زباله دان های خود اضافه کنید، یک اپلیکیشن بازیافت را دانلود کنید یا از مدیریت بهتر زباله در جامعه خود حمایت کنید. بااینکه این فناوری ها در مقیاس جهانی پیاده سازی نشده اند اما پایه و اساس آینده ای را ایجاد می کنند که صرفه جویی در هزینه های جوامع را به همراه دارد و زباله ها را از محل های دفن زباله دور نگه می دارد.
به کار گرفتن تکنولوژیهای جدید می تواند راهی مقرون به صرفه برای تفکیک و بازیافت زباله باشد. در حقیقت، احتمالاً در آینده نزدیک می توانیم انتظار افزایش تأثیر فناوری بر مدیریت زباله را داشته باشیم. اینگونه فناوری ها علاوه بر پاک نگه داشتن محیط زیست و دور کردن آن از آلودگی می توانند فرصت های شغلی و درآمد جدیدی را در ارتباط با توسعه شهری ایجاد کنند.




منبع:

1402/01/03
20:32:44
itemprop="bestRating">5
489
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۲
Aftablog

aftablog.ir - مالکیت معنوی سایت وبلاگ آفتاب متعلق به مالکین آن می باشد