وبلاگ آفتاب

راهکاری برای کاهش نشانه های بالینی سرطان سینه

راهکاری برای کاهش نشانه های بالینی سرطان سینه

وبلاگ آفتاب: پژوهشگران می گویند درمان شناختی-رفتاری با آماج قرار دادن باورها و تفکرات غیرمنطقی و به چالش کشیدن آنها و بازسازی شناختی توانسته است اثرات مطلوبی بر نشانگان بالینی بیماران مبتلا به سرطان سینه بگذارد.


به گزارش وبلاگ آفتاب به نقل از ایسنا، از آن جا که سرطان یک بیماری مزمن و طاقت فرسا و در بعضی موارد پیش رونده است، بیمار علاوه بر چالش با بیماری سرطان، باید با عوارض و نتایج آن همچون نشانگان بالینی روانپزشکی و عوامل محیطی ناشی از بیماری هم مبارزه کند. پژوهشگران در پژوهشی با عنوان اثربخشی مدیریت استرس شناختی- رفتاری بر کاهش نشانه های بالینی بیماران مبتلا به سرطان سینه این مساله را بررسی نموده اند.
در این پژوهش آمده است: «سرطان پستان، بدخیمی بافت اصلی پستان است. در این بیماری، سلول های نسج پستان که سازنده ی شیر برای تغذیه نوزادان است، گرفتار بدخیمی می شوند. بیمار به علت ماهیت بیماری گرفتار محرومیت های ویژه ی روانشناختی شده و کارکردهای فردی، بین فردی، شغلی و اجتماعی اش تحلیل رفته و گرفتار انواع نشانه های بالینی روانپزشکی شده که کیفیت زندگی او را تحت تاثیر قرار می دهد. کاهش روابط بین فردی، اختلال خواب، افسردگی، عدم امید به زندگی، خودکشی، پرخاشگری و احساس گناه همچون نشانه های بالینی روانشناختی هستند که فرد مبتلا را درگیر می کنند.»
بنا بر گفته های نویسندگان این مقاله، برای کاهش نشانه های بالینی و بالابردن کیفیت زندگی در بیماران گرفتار سرطان پستان، مداخلات و روش های درمانی گوناگونی پیشنهاد شده است. یکی از این موارد، درمان شناختی- رفتاری است که از دهه ی ۱۹۷۰ برای درمان انواع بیماران مطرح و سودمندی آن در بعضی از تحقیقات تایید شده است.
در مطالعه ای از نوع نیمه آزمایشی، دو گروهی در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری مورد بررسی قرار گرفتند. جامعه ی پژوهش شامل کلیه ی بیماران مبتلا به سرطان سینه مراجعه کننده به بیمارستان آیت الله خوانساری اراک بود که طبق نظر پزشک معالج، در مرحله ی اول یا دوم بیماری سرطان بودند. باتوجه به روش آزمایشی در این پژوهش و نیز محدودیت های موجود برای دسترسی به آزمودنی، ۲۰ نفر از بیماران گرفتار سرطان سینه بصورت تصادفی ساده انتخاب شدند و در دو گروه ۱۰ نفری آزمایش و کنترل گنجانده شدند. شرکت کنندگان گروه کنترل از لحاظ سطح تحصیلات، سن، وضعیت تاهل و وضعیت اقتصادی با گروه آزمایش همگن بودند.
گروه آزمایش، درمان شناختی-رفتاری را در هشت جلسه ی گروهی و هفته ای دو ساعت دریافت کرد اما گروه کنترل هیچ مداخله یا درمان روان شناختی را دریافت نکرد. درمان شناختی- رفتاری طی هشت جلسه گروهی و به مدت دو ماه توسط کارشناس ارشد روان شناس بالینی در بیمارستان آیت الله خوانساری اراک بر روی گروه آزمایش انجام شد.
جلسه ی اول شامل معارفه، گفت و گو در مورد نقش استرس بر شروع و تشدید بیماریهای مزمن و پیش رونده و اثر بیماری بر تغییر روابط اعضای خانواده بود. در جلسه ی دوم و سوم به بازسازی شناختی و ارتباط بین افکار و احساسات، راه های شناخت افکار غیرمنطقی، بحث در مورد خطاهای پردازش، آموزش ارزیابی مجدد افکار و چالش با افکار غیرمنطقی بعنوان راهکارهایی جهت مقابله با افکار غیرمنطقی پرداخته شد. جلسه ی چهارم مدیریت خشم، جلسه ی پنجم آموزش حل مسئله و ابراز وجود، جلسه ی ششم آموزش مهارت های ارتباطی و استفاده از حمایت های اجتماعی، جلسه ی هفتم روش های مقابله با استرس و آموزش سه سبک رفتاری منفعلانه، جرات ورزانه و پرخاشگرانه در موقعیت های ارتباطی و در جلسه ی هشتم به مرور کلی و تمرین مهارت های آموخته شده اختصاص داده شد.
نویسندگان این مقاله می گویند: «یافته های این پژوهش نشان داد که درمان شناختی-رفتاری بر کاهش برخی نشانگان بالینی بیماران مبتلا به سرطان سینه نسبت به گروه کنترل، بعد از اجرای درمان اثربخش است و بهبودی نشانگان حتی بعد از دو ماه نسبت به گروه کنترل که هیچ درمان روانشناختی را دریافت نکرده اند، همچنان باقی بود.»
پژوهشگران در تبیین یافته های خود بیان می کنند: «درمان شناختی-رفتاری با آماج قرار دادن باورها و تفکرات غیرمنطقی و به چالش کشیدن آنها و بازسازی شناختی توانسته است اثرات مطلوبی بر نشانگان بالینی بیماران مبتلا به سرطان سینه بگذارد. برمبنای یافته های این پژوهش، درمان شناختی-رفتاری منجر به کاهش علایم روان پریشی در گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل می شود و اثر این کاهش حتی بعد از اتمام درمان نیز باقی بود.»
این پژوهش توسط حمیدرضا جمیلیان، از دانشگاه علوم پزشکی اراک، صفورا غفوری آثار، از دانشگاه آزاد اسلامی همدان و احمد بیات از دانشگاه بوعلی سینای همدان انجام شده و مقاله ی حاصل از آن در دومین شماره ی بیستمین سال نشریه پایش به چاپ رسیده است.




منبع:

1400/05/14
11:03:11
itemprop="bestRating">5
991
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۶ بعلاوه ۳
Aftablog

aftablog.ir - مالکیت معنوی سایت وبلاگ آفتاب متعلق به مالکین آن می باشد