نقش الگوهای غذایی ضدالتهابی در جلوگیری از آلزایمر
وبلاگ آفتاب: به گزارش وبلاگ آفتاب، عضو هیئت علمی دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اعلان اینکه بعضی از تحقیقات، شواهدی در مورد اثرگذاری رژیم مدیترانه ای و رژیم غذایی MIND بر آلزایمر نشان داده اند، اظهار داشت: البته هیچ تک ماده غذایی برای مبارزه با آلزایمر وجود ندارد، اما الگوهای غذایی حاوی چندین ماده غذایی ضدالتهابی امکان دارد به پیشگیری یا کند شدن پیشرفت آلزایمرکمک کند.
به گزارش وبلاگ آفتاب به نقل از ایسنا، دکتر غزاله اسلامیان با اشاره به این که بیماری آلزایمر، رایج ترین نوع زوال عقل است، اظهار داشت: نمی توان دقیقا پیش بینی نمود که چه کسی به بیماری آلزایمر مبتلا می شود، اما عوامل مختلفی ممکنست این احتمال را افزایش یا کم کند.
وی ادامه داد: تعدادی از این عوامل مانند سن و ژنتیک را نمی توان کنترل کرد اما رژیم غذایی از دیگر عوامل در رابطه با بیماری آلزایمر است که در روند مبتلاشدن و یا پیشروی این بیماری اثر دارد.
عضو هیئت علمی دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشار ه به این که طبق نتایج حاصل از مطالعات، تعدادی از الگوهای غذایی ممکنست خطر مبتلاشدن به آلزایمر را کم کند، اشاره کرد: بر این اساس مصرف گروه هایی از مواد غذایی از پیشرفت بیماری در مبتلایان به آلزایمر جلوگیری خواهدنمود.
رژیم غذایی با چه مکانیسمی بر بیماری آلزایمر اثر دارد؟
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی با اعلان اینکه در مغز افراد مبتلا به بیماری آلزایمر، قطعات پروتئین ریزی به نام بتا آمیلوئید مشاهده شده، افزود: در این پروتئین ها، توده هایی تشکیل می شود که ارتباطات منظم در مغز را مبتلا به اختلال می کند، رژیم غذایی ضد التهاب مناسب نیز ممکنست میزان بتا آمیلوئید در مغز را با این مکانیسم ها کم کند.
اسلامیان اظهار داشت: التهاب موجب افزایش سطح بتا آمیلوئید در مغز می شود؛ در نتیجه الگوهای غذایی ضد التهاب، ممکنست به کاهش سطح بتا آمیلوئید در مغز کمک نماید. رژیم های غذایی ضد التهابی ممکنست با کنترل سایر عواملی که با بروز آلزایمر مرتبط هستند مثل دیابت و فشارخون، از بروز این بیماری جلوگیری نمایند.
چه نوع رژیم غذایی برای افراد مبتلا به آلزایمر مناسب تر است؟
عضو هیئت علمی دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی افزود: تحقیقات زیادی جهت بررسی این مساله که کدام غذاها و الگوهای غذایی ممکنست برای افراد مبتلا به آلزایمر مفیدتر باشند انجام شده است.
وی با اشاره به این که طبق مطالعات، پژوهشگران الگوی غذایی مدیترانه ای را با کاهش خطر مبتلاشدن به خیلی از بیماریهای مزمن مرتبط می دانند افزود: چندین مطالعه معتبر ارتباط بین رژیم غذایی مدیترانه ای و پیشرفت کندتر بیماری آلزایمر را تایید نموده اند، این رژیم ها سرشار از چربی های سالم و آنتی اکسیدان هاست.
اسلامیان با اعلان اینکه مصرف غذاهای نشاسته دار و انواع نان های سبوس دار، میوه، سبزیجات، حبوبات، مغزها، مصرف کمتر گوشت قرمز و گوشت های فرآوری شده مثل سوسیس و کالباس، استفاده منظم از انواع ماهی ها (اغلب گفته می شود که ماهی "غذای مغز" است و شواهد زیادی وجود دارد که خوردن ماهی به سبب دارا بودن امگا 3 برای سلامتی مغز مفید است)، لبنیات کم چرب، روغن های مایع برای پخت و پز به عنوان مثال روغن زیتون، کانولا و عدم استفاده از روغن های جامد، محدود کردن مصرف نمک در رژیم غذایی و کاهش مصرف غذاهای شیرین مانند شیرینی، بیسکوئیت، کیک و شکلات را همچون اقدامات موثر در کاهش مبتلاشدن و یا کند شدن روند بیماری آلزایمر عنوان نمود.
رژیم MIND و ارتباط آن با جلوگیری از زوال عقل
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی با اعلان اینکه رژیم MIND در حقیقت تلفیقی از رژیم مدیترانه ای و رژیم غذایی برای کنترل فشار خون بالاست، عنوان کرد: مطالعات، پیشنهاد کرده اند که این نوع رژیم غذایی می تواند برای سلامت مغز مفید باشد، رژیم غذایی MIND سفارش می کند که افراد مواد غذایی همچون انواع توت ها مثل زغال لخته، توت فرنگی، شاه توت و تمشک که سرشار از آنتی اکسیدان است، انواع سبزیجات خصوصا سبزیجات برگ سبز، آجیل و دانه ها، غلات کامل، روغن زیتون، گوشت سفید مانند ماهی و مرغ و حبوبات را در سبد غذایی خود بگنجانند.
مصرف کدام مواد غذایی باید در مبتلایان به آلزایمر کاهش یابد؟
وی با اشاره به این که منابع غذایی که حاوی چربی های اشباع، کلسترول بالا و قندهای ساده هستند ممکنست موجب افزایش التهاب در مغز و بدن مبتلایان به آلزایمر شود، سفارش کرد: مصرف انواع شیرینی ها، کره، مارگارین، گوشت های چرب و غذاهای سرخ شده باید در مبتلایان و یا افراد مستعد این بیماری کاهش یاید.
اسلامیان در پاسخ به این پرسش که آیا رژیم غذایی می تواند در پیش گیری از بروز آلزایمر نقش داشته باشد یا خیر، اظهار داشت: بیماری آلزایمر بیماری پیچیده ای است که چندین عامل در بروز آن نقش دارند، الگوهای غذایی ممکنست تا حدودی در کاهش خطر مبتلاشدن به آلزایمر اثر داشته باشند ولی شواهد قوی برای پشتیبانی از رژیم غذایی مدیترانه ای و MIND به عنوان قسمتی از راهکارهای پیش گیری از آلزایمر وجود دارد، با وجود این که نتایج مطالعات بسته به جمعیت دقیق مورد مطالعه متفاوت می باشد، کماکان مطالعات دقیق کاهش 40 تا 54 درصدی خطر مبتلاشدن به بیماری آلزایمر را برای افرادی که از رژیم غذایی مدیترانه ای پیروی می کنند نشان داده است.
عضو هیئت علمی دانشگاه افزود: همین طور در مطالعه دیگری ثابت شد افرادی که بطور دقیق از الگوی غذایی MIND پیروی می کردند، 53 درصد کمتر در معرض مبتلاشدن به آلزایمر بودند، حتی افرادی که بطور متوسط از رژیم غذایی MIND پیروی می کردند نیز خطر مبتلاشدن درآنها تا 35 درصد کم شد.
مشکلات گوارشی و کاهش وزن در مبتلایان به آلزایمر رایج است
این متخصص تغذیه دانشگاه با اشاره به این که تعدادی از داروهای تجویزی برای مبتلایان به آلزایمر می تواند موجب یبوست شود، افزود: مصرف میوه، سبزیجات و غلات کامل در رژیم غذایی که منابع خوب فیبر هستند همراه با افزایش دریافت مایعات و فعالیت بدنی، به مهار یبوست کمک خواهدنمود.
خشکی دهان نیز یکی دیگر از مشکلات شایع در مبتلایان به آلزایمر است که دکتر اسلامیان به آن اشاره نمود و اظهار داشت: ممکنست افرد مبتلا به آلزایمر به اندازه کافی آب ننوشند، برای اینکه سیگنال تشنگی بدنشان به اندازه گذشته، قوی نیست، تشویق و یادآوری بیماران به مصرف آب کافی از جانب اطرافیان ضروری دارد.
وی با تأکید بر این که بیشتر افراد مبتلا به آلزایمر احساس گرسنگی یا تشنگی کمتری دارند، اضافه کرد: این بیماران بطور معمول در جویدن یا بلعیدن مشکل دارند، که این موارد موجب می شود آنها به اندازه کافی غذا نخورند و یا وزن زیادی از دست دهند. سوء تغذیه نیز می تواند علامت های مبتلایان به آلزایمر را تشدید کند.
بنابر اعلام دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، اسلامیان اشاره کرد: وعده های غذایی یا میان وعده های کوچک تر، مصرف غذاهای مغذی تر با کالری بالا و غذای نرم که خوردن آنها آسان است، مثل سبزیجات پخته شده، میوه های نرم بدون پوست، گوشت های کم چرب مثل انواع چرخ کرده ها و یا انواع سوپ ها می تواند برای این بیماران مفید باشد.
وی در خاتمه اظهار داشت: در سالهای اخیر توجه ویژه ای به محور مغز و روده یعنی ارتباط بسیار قوی بین سلامت مغز و آن چه در روده اتفاق می افتد، شده و نقش تغذیه بر بهبود عملکرد مغز در مطالعات مختلف ثابت شده است. بدین سبب رعایت سبک زندگی سالم مثل پیروی از یک رژیم غذایی مناسب و انجام فعالیت بدنی کافی می تواند در جلوگیری از پیشرفت علامت های بیماری آلزایمر و پیش گیری از بروز این بیماری، نقش مهمی ایفا کند.
منبع: وبلاگ آفتاب
itemprop="bestRating">5
299
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب