وبلاگ آفتاب
عضو هیات علمی پژوهشكده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی تشریح كرد

خواص دارویی گیاهان رنگزا

خواص دارویی گیاهان رنگزا

وبلاگ آفتاب: عضو هیات علمی پژوهشکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی اظهار داشت: رنگها، یکی از پرمصرف ترین مواد در صنایع مختلف هستند. امروزه توجه زیادی به جایگزینی رنگدانه های طبیعی به جای رنگ های سنتزی معطوف شده است. یکی از مهم ترین منابع جهت تولید رنگدانه های طبیعی، گیاهان می باشند.


به گزارش وبلاگ آفتاب به نقل از ایسنا، دکتر حسنعلی نقدی بادی، عضو هیات علمی این پژوهشکده در مقاله ای با عنوان خواص دارویی رنگها ضمن اشاره به اینکه منابع گیاهان رنگزا در طبیعت بسیار زیاد می باشد و برآورد شده است که حدود ۱۱۰۰ گیاه با قابلیت تولید رنگزایی وجود دارند، عنوان نمود رنگدانه های گیاهی در صنایع مختلف قابلیت کاربرد دارند و مهم ترین این کاربردها شامل استفاده از خواص دارویی رنگهای طبیعی، خواص حفاظتی در مقابل نور در پارچه، استفاده در صنایع آرایشی - بهداشتی مانند رنگ مو، شامپو و صابونسازی، تهیه سنسورهای زیستی، در صنایع غذایی بعنوان افزودنی و رنگدهنده و کاربرد در رنگرزی الیاف میباشد.
وی اظهار نمود: مطالعات نشان داده است که خاصیت رنگزایی گیاهان، ناشی از فعالیت ترکیباتی است که در قسمتهای مختلف گیاه یافت میشوند. این ترکیبات ساختمان شیمیایی متفاوت داشته و روشهای متنوعی برای استخراج آنها وجود دارد. همینطور طیف گسترده ای از رنگها شامل آبی، قرمز، زرد، سفید، سیاه، قهوه ای و تلفیقی از آنها از گیاهان استخراج شده است و تقریباً رنگدانه ها در همه ی بخشهای گیاه مانند ریشه، پوست درخت، برگ، میوه، چوب، گل و... تولید میشود. رنگهای طبیعی مشتق شده از گیاهان به علت غیرسمی بودن، قابلیت برگشت به طبیعت و از همه مهمتر اثرات دارویی آنها حائز اهمیت میباشند.
به گزارش روابط عمومی پژوهشکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی، در ادامه دکتر رضا حاجی آقایی عضو هیات علمی این پژوهشکده اضافه کرد: صرف نظر از خواص رنگدهندگی، برخی از این گیاهان به صورت کامل برای مقاصد پزشکی استفاده می شوند. در واقع خیلی از گیاهان رنگزا در دسته گیاهان دارویی قرار میگیرند. بعنوان مثال زردچوبه، تولیدکننده رنگ زرد طبیعی، ضدعفونی کننده قوی است که باعث شادابی پوست میشود. همینطور اثبات شده است سافرانل و کروسین، رنگدانه های موجود در گیاه دارویی زعفران خواص ضدافسردگی و مهار رشد سلولهای سرطانی را دارند و فعالیت ضد قارچی و ضدمیکروبی قابل توجهی هم از رنگهای استخراج شده از گیاه حنا که نارنجی رنگ است، مشاهده شده است. همینطور لوتئین و زیزانتین زرد رنگ، در گل همیشه بهار دارای خاصیت آنتی اکسیدانی قوی هستند. همینطور ترکیب لیکوپن، رنگدانه کاروتنوئیدی مسئول رنگ قرمز در گوجه فرنگی، هندوانه، هویج و دیگر میوه ها میباشد که در خیلی از صنایع غذایی استفاده شده و به دلیل توانایی در پیشگیری از رشد سرطان پروستات در سال های اخیر مورد توجه قرار گرفته است.
حاجی آقایی با بیان اینکه گلرنگ در طب سنتی بعنوان ملین، ضددرد، ضدتب و پادزهر در مسمومیتها استفاده می شود، اظهار داشت: این گیاه در درمان خونریزی بعد از زایمان و پوکی استخوان مفید می باشد. همینطور اخیراً نشان داده شده است که دارای ترکیبات آنتی اکسیدان، ضددرد، ضدالتهاب و ضددیابت است.
این عضو هیات علمی پژوهشکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی اظهار نمود: مهم ترین ماده رنگ دهنده این گیاه کورکومین است که اثرات فارماکولوژی گسترده دارد بعنوان مثال می توان به اثرات ضد التهاب، ضد سرطان و ضد میکروب آن اشاره نمود. آزمایشهای بالینی هم نشان داده است که این ترکیب به صورت بالقوه در درمان بیماری های التهابی روده، پانکراتیت، ورم مفاصل و انواع خاصی از سرطان مؤثر است این گیاه در طب سنتی بعنوان یک داروی خانگی برای درمان بیماری های مختلف، همچون اختلالات صفراوی، بی اشتهایی، سرفه، زخم های دیابتی، اختلالات کبدی، رماتیسم و سینوزیت استفاده می شود.



1400/04/22
20:15:26
itemprop="bestRating">5
940
تگهای خبر: پژوهش , دانشگاه , درمان
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۴
Aftablog

aftablog.ir - مالکیت معنوی سایت وبلاگ آفتاب متعلق به مالکین آن می باشد