وبلاگ آفتاب
توسط محققان پژوهشگاه بیوتكنولوژی كشاورزی صورت گرفت

تایید كارایی روش تكثیر غیر جنسی نوعی خرما

تایید كارایی روش تكثیر غیر جنسی نوعی خرما

به دنبال دستیابی محققان پژوهشگاه بیوتكنولوژی كشاورزی به پروتكل تكثیر خرمای «مجول» به روش جنین زایی غیرجنسی، كارایی این تكنیك در تكثیر نهال هایی با زمینه ژنتیكی مشابه با والدین اولیه اثبات شد.


به گزارش وبلاگ آفتاب به نقل از ایسنا، دکتر مهرشاد زین العابدینی، عضو هیات علمی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی با اشاره به موفقیت دکتر ضرغامی از اعضای هیات علمی این پژوهشگاه در دستیابی به این پروتکل تکثیر غیرجنسی خرمای رقم مجول بعد از سال ها تحقیق اظهار نمود: با عنایت به این که این دستاورد به مرحله واگذاری به شرکت های خصوصی و تجاری سازی رسیده، پروژه ای برای اثبات کارایی این روش در تکثیر کشت بافتی خرمای مجول با دقت بالا در دستور کار قرار گرفت.

وی تصریح کرد: از آن جا که احتمال دارد، اعمال تیمارهای مختلف در روش تکثیر انبوه کشت بافتی منجر به بروز تفاوت های ژنتیکی و اپی ژنتیکی بین والدین اولیه و نهال های حاصل شود، می توان این تفاوت ها را با استفاده از تکنیک های خاص ژنتیکی و ژنومیکی مورد بررسی و مقایسه قرار داد.

به قول عضو هیات علمی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی، در ابتدا این ارزیابی ها، از راه بررسی نشانگرهای مولکولی SSR صورت گرفت که نشان دهنده ثبات کامل ژنتیکی نهال ها بود.

عضو هیات علمی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی خاطرنشان کرد: با عنایت به احتمال بروز تفاوت های ژنتیکی و اپی ژنتیکی در گیاهان حاصل از تکثیر غیرجنسی با والدین، از دو روش پیشرفته جدید هم به منظور ارزیابی دقیق تر و اطمینان کامل از کارایی پروتکل تکثیر غیرجنسی خرمای رقم مجول استفاده شد.

وی ادامه داد: روش اول معروف به MSAP مبتنی بر استفاده از آنزیم های حساس به متیلاسیون است که در مقایسه با روشAFLP، نسبت به شناسایی تغییرات اپی ژنتیک حساس تر است. با این وجود در این تکنیک هم تنها بخش کوچکی از ژنوم مورد بررسی قرار می گیرد؛ بنابراین برای افزایش حداکثری دقت آزمون از روش مبتنی بر NGS (توالی یابی نسل جدید) استفاده شد که بخش قابل توجهی از ژنوم را با دقت بسیار بالا ارزیابی می نماید.

بر مبنای اعلام پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی، زین العابدینی در انتها با بیان این که در تحقیقات خود با استفاده از این روش ها، تفاوت بسیار اندکی بین والدین اولیه و نهال های حاصل از پروتکل تکثیر خرمای مجول به روش جنین زایی غیرجنسی مشاهده شد، اظهار نمود: نتیجه این بررسی، اثبات کننده کارایی پروتکل تکثیر غیرجنسی در تولید نهال های تکثیری مشابه با پایه های مادری است.






منبع:

1399/05/27
10:16:37
itemprop="bestRating">5
1897
تگهای خبر: پروژه , پژوهش , تحقیقات , تكنولوژی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۳
Aftablog

aftablog.ir - مالکیت معنوی سایت وبلاگ آفتاب متعلق به مالکین آن می باشد